0595 57 26 64

Witte dakbedekking: een slimme keuze voor de toekomst?

Wil je graag verduurzamen en je energiekosten verlagen? De keuze van dakbedekking kan hier een grote rol spelen. Er wordt tegenwoordig steeds meer gekozen voor witte dakbedekking vanwege de vele voordelen die het heeft. Hier gaan we je in deze blog meer over vertellen.

Temperatuur

Een van de belangrijkste voordelen van witte dakbedekking is de temperatuur op het dak en binnen in huis. In tegenstelling tot zwarte daken, die warmte opnemen en vasthouden, reflecteert witte dakbedekking zonnestralen en houdt het je interieur koeler. Op een warme zomerdag kan de temperatuur op een zwart dak wel oplopen tot 80 graden, terwijl dat op een wit dak maar 40 graden is. Hierdoor kan de binnentemperatuur zelfs 4 tot 10 graden zakken. Dit zorgt er dus voor dat het in de zomer een stuk aangenamer is in huis, zonder airco.

Duurzaamheid

Een ander voordeel van witte dakbedekking is de duurzaamheid. De meeste witte dakbedekkingsmaterialen gaan langer mee dan traditionele dakbedekkingsmaterialen. Grote temperatuurschommelingen zijn over het algemeen niet goed voor de levensduur van dakbedekking. Omdat witte dakbedekking een stuk koeler blijft tijdens warme periodes, heeft het hier minder last van en gaat het dus langer mee. Ook is het goed bestand tegen Uv-stralen, wind, regen en sneeuw. Dit betekent dat je minder vaak reparaties hoeft uit te laten voeren en minder snel nieuwe dakbedekking hoeft te laten aanbrengen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen en witte dakbedekking kunnen een erg goede combinatie zijn. Omdat witte dakbedekking zonnestralen reflecteert in plaats van ze opneemt, verhoogt het de efficiëntie van de zonnepanelen. Dit betekent dat je meer energie kunt opwekken met dezelfde hoeveelheid panelen en dat je hiermee de energiekosten nog verder kunt verlagen.

Uiterlijk

Smaken verschillen natuurlijk, maar witte dakbedekking ziet er ook nog eens erg mooi uit. Het kan zorgen voor een moderne en schone uitstraling van een gebouw.

Prijs

Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen. De eerste is de prijs, het produceren van witte dakbedekking kost meer dan zwarte dakbedekking. Aan de andere kant is het wel duurzamer en gaat het langer mee.

Onderhoud

Omdat wit gevoeliger is voor vlekken en vuil, is het belangrijk om de dakbedekking enigszins schoon te houden. Dit is nodig om de reflectiviteit van de witte kleur te behouden. Wanneer je bijvoorbeeld veel bomen naast het gebouw hebt staan, wordt witte dakbedekking al minder aantrekkelijk. Daarom is het van belang dat je dit goed in de gaten houdt.

Nog even kort de voor- en nadelen van witte dakbedekking op een rij:

+ Temperatuur: op een wit dak is de temperatuur lager, wat ervoor zorgt dat het binnen een stuk koeler is in de zomer.
+ Duurzaamheid: het gaat langer mee.
+ Zonnepanelen: het verhoogt de efficiëntie van zonnepanelen.
+ Uiterlijk: het geeft een schone en moderne uitstraling aan een gebouw.

Hogere prijs: het is duurder dan zwarte dakbedekking.
Gevoelig voor vlekken en vuil: het heeft meer onderhoud nodig.

Met de juiste zorg en onderhoud kan witte dakbedekking een slimme en duurzame investering zijn. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en de beschikbare opties voor jouw specifieke situatie, wij adviseren je graag.

 

Bekijk alle blogs